Wie zijn wij?

De Schin op Geulse carnaval wordt georganiseerd door CV de Waterratte.

Het bestuur en wat actieve leden zorgen elk jaar voor wat Dolle Dagen in en rondom Schin op Geul

Het middelpunt van de Schin op Geulse carnaval is de Geulbrug. Daar wordt in het begin van het Carnavalsseizoen, rondom de elfde van de elfde (11 november) het symbool van de Schin op Geulse carnaval, de Waterrat, uit het riviertje de Geul gehaald door de Oud Prinse Assosjasie (OPA).
Deze presteren het elk jaar weer op iets dat wil drijven de Geul af te zakken met in hun midden de Waterrat die ze de regerende Prins na het aanlanden aanbieden.

De Prins blijft de rest van het seizoen verantwoordelijk voor die rat. Als hij ze kwijt raakt, op welke manier dan ook, kost hem dat een fust bier. U kunt nagaan dat met name de Oud Prinse van alles proberen om die rat weer in hun bezit te krijgen, ze hebben immers last van permanente dorst. En soms lukt het dan ook om de rat te bemachtigen.

Zoals gezegd staat tijdens het Carnavalsseizoen alles in het teken van de Waterrat. Ze staat afgebeeld op de scepter van de Prins, op alle onderscheidingen etc.

Aan het einde van het seizoen wordt de rat op Carnavalsdinsdag terug gegeven aan de Geul tijdens een treurige ceremonie. Deze wordt traditioneel afgesloten met het verorberen van een portie “Sjpek en ei” die aan iedereen door de Prins, de Waterratte en een kastelein wordt aangeboden.
De leden van de Carnavalsvereniging gaan die avond doorgaans ook niet meer gekleed in hun verenigingsoutfit maar gaan ook verkleed op stap.

Op Aswoensdag gaan de leden nog een Askruisje halen in de parochiekerk, daarna wordt er doorgaans nog eens een flinke slok genuttigd en laat men de traditionele haring voor de laatste keer zwemmen.

De vereniging heeft dan wel de waterrat als symbool, maar dat neemt niet weg dat men unaniem van mening is dat water pas echt goed is als het in de een of andere brouwerij is geweest…

Elders op deze site kunt u lezen hoe geleerde mensen denken dat carnaval ontstaan is.

Ook een ledenlijst treft u ergens aan.

De jongerenvereniging Club77 organiseert al jaren het jeugdcarnaval levert ook al jaren een Jeugdprins en Jeugdprinses die ook aan de optocht deelnemen met hun eigen “Prinsewage”.